Mapenzi

Ik was alweer een week weg. Geen boot gezien deze keer. Zelfs de zee niet. Aan het oplichten aan de horizon kon ik vermoeden dat de zee daar nog steeds was, maar het weer was te heiig om dat kleine strookje blauw in de verte te ontwaren. Ik zat dus weer op dat stukje grond ergens in de Languedoc. Met Jacqueline deze keer. Maar nog steeds zonder elektriciteit en internet. Vandaar dat er vorige week geen column op mijn blog kwam.
Een jaar geleden hebben Jacqueline en ik daar voor het eerst langere tijd doorgebracht. Eerste helft oktober, prachtig weer, dat gaan we opnieuw doen. Maar dan nu met een wat grotere tent om ons comfort nog wat te vergroten. Voor nog geen honderd Euro kochten we een solide uitziende tunneltent met een grote voortent. Als het dan niet zulk uitzonderlijk mooi weer was, zouden we daar dan heerlijk beschut kunnen zitten.
De eerste dag hadden we prachtig weer. Buiten ontbijten, ’s avonds buiten eten en daartussendoor ook alles buiten. In korte broek en sandalen natuurlijk. De tweede dag was wat minder, dus in de loop van de dag verdween het meubilair naar de voortent en zaten we vandaar toch nog heel tevreden van de zonsondergang te genieten. De derde dag was het regen en wind. Toen viel ons op dat onze ideale nieuwe tent misschien toch niet helemaal volmaakt was. Hij bleek namelijk niet voorzien te zijn van een stormrand, waardoor de wind onder de buitentent doorsloeg en onze mooie gerieflijke voortent toch een beetje minder comfortabel was dan we hadden gedacht. Wat langer onder de wol blijven liggen bleek ook geen optie want onze brave hond Mapenzi kon niet tegen het geknal van de jagers om ons heen, zocht onze geruststellende aanwezigheid op en probeerde zich een holletje te creëren tussen de binnen- en de buitentent. Omdat dat een serieuze aanslag op de levensduur van onze tent betekende, ging ik er maar uit om onze hond naar zijn mand te brengen die in het huisje staat. Want behalve dat stukje land, beschikken wij ook over een huisje daarop. Daar kunnen we nog niet in wonen omdat er nog ongeveer alles aan opgeknapt moet worden om het bewoonbaar te maken. Het dient vooral als opslag voor gereedschap, bouwmaterialen en als slaapplaats voor Mapenzi. En nu het regende moest ik daar ook het keteltje water warm maken voor de thee. Zolang ik daar wat in dat huisje rondscharrelde, bleef Mapenzi braaf maar ongelukkig in zijn mand liggen. Zodra ik echter met thee naar de tent ging, volgde Mapenzi mij in mijn voetsporen en daarbinnen begon dan opnieuw de vruchteloze discussie met de hond die zich het liefst onder het grondzeil had verstopt.
Toen het de volgende ochtend weer pijpenstelen goot (bij ons thuis in de Bourgogne was het natuurlijk prachtig weer) en de waarschuwingen voor noodweer bleven aanhouden, zijn we met Mapenzi in de achterbak naar de grote stad vertrokken om niet nog langer het schouwspel van doodsbange natte hond die zich achter de tassen probeert te verstoppen te moeten aanzien. Want ondanks onze verwachtingen van het tegendeel bleken de jagers zich door de stromende regen geheel niet uit het veld te laten slaan.
Het is allemaal toch nog goed gekomen. Het werd opnieuw mooi weer, zodat ik de volgende dagen welgemoed na het eerste schot van de ochtend Mapenzi gezelschap ging houden en wij samen Jacqueline haar ochtendthee kwamen brengen. Alleen, gisteren stak de ‘tramontane’ op. Dat is de regionale variant van de mistral. Dan komt er een snoeiharde, koude wind uit de bergen blazen. Dezelfde die mij een paar weken eerder op mijn bootje het leven zuur kwam maken. Hoe strak ik de tent ook spande, het hele zaakje stond oorverdovend te klapperen. De keuze was tussen een nacht geen oog dichtdoen door het natuurgeweld of een nacht doorrijden naar huis. Wij verbeeldden ons dat Mapenzi ons vannacht dankbaar aankeek toen hij weer in zijn mand bij de keukendeur kon gaan liggen.
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s